Starten als zelfstandige

Geschreven op 31/07/2014 14:29 door Steven Uyttersprot 0 reacties  Categorieën: Startup, Freelancer

Heel wat werknemers in de IT-sector overwegen vroeg of laat een overstap naar het zelfstandig statuut. Voor bepaalde ondernemers is het vanaf dag 1 een bewuste keuze. In welke situatie jij je ook bevindt, we geven graag een paar tips die het pad helpen effenen.

Weet waar je contractueel staat

Als zelfstandige, ben je niet meer beschermd door een werkgever. Je ‘baas’ is nu vervangen door een opdrachtgever (of klant) en het is zaak van met die opdrachtgever duidelijke afspraken te maken. De belangrijkste afspraken zullen meestal in een contract gebundeld worden. Lees dat contract met je opdrachtgever goed na. Onderhandel waar nodig (en mogelijk) en zorg dat je alles begrijpt.

Je verzekeringsmakelaar kan het contract ook eens voor je nalezen zodat hij weet wat er op vlak van aansprakelijkheid moet gebeuren.

Laat je goed omringen

Als zelfstandige ben je een ondernemer en de zaakvoerder van je eigen bedrijf. Een ondernemer laat zich best goed omringen. Je kan niet alles zelf weten. Een betrouwbare en deskundige bankier, boekhouder, advocaat, verzekeringsmakelaar, enz… is geen overbodige luxe.

Tackle de nadelen, geniet van de voordelen

Als je weet waar je contractueel staat en deskundig advies hebt ingewonnen, ben je vertrouwd met de nadelen van het statuut. Tackle die nadelen waar mogelijk, maar geniet vooral ook van de voordelen: plan voldoende vakantie in, werk eens van thuis uit (geen file!) of ga eens lekker uit eten op kosten van de zaak!

Zorg voor je eigen sociale zekerheid

Inkomenstenverlies bij langdurige ziekte (of ongeval) en een veel te laag pensioen zijn de 2 belangrijkste pijnpunten op het vlak van Sociale Zekerheid. Een verzekering gewaarborgd inkomen kan je inkomstenverlies grotendeels compenseren en hoeft niet heel duur te zijn. Ook op het vlak van pensioenopbouw is er heel wat mogelijk. De meeste van deze verzekeringen zijn bovendien fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Contacteer ons als je meer wil weten over hoe we beide invullen voor zelfstandige IT-professionals.

Zorg dat je mee bent

De beste garantie op werkzekerheid is zorgen dat je over kennis en ervaring beschikt waar andere bedrijven naar op zoek zijn. Zorg dat dus je mee bent en dat je continu blijft bijleren. Het lijkt vanzelfsprekend, maar op een zeker moment kan de verleiding ontstaan om te blijven teren op kennis uit het verleden.

Vond je deze tip interessant?

Ontvang mijn tips gratis in je mailbox

Lees meer over: , , , ,

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.